Buscar
  • Cercle Selva

Fadima Diawara, de Sils a una de les persones més influents al continent africà
La Fadima Diawara és una jove emprenedora de Sils que ha impulsat un projecte tecnològic amb una vessant molt social: un smartphone low cost amb aplicacions (APP’s) purament africanes. Aquest projecte neix de la voluntat d’adaptar la tecnologia a la realitat del continent, però també de la necessitat de dotar de sentit de pertinença i d’orgull les persones africanes.


KUNFABO significa “estar en contacte” en Mandinga, i és la marca sota la que es comercialitza aquest mòbil que està entrant amb molta força al mercat africà i que, en breu, també s’adreçarà a l’Europeu (amb el focus en les persones migrades i en la conservació de la seva identitat).


Sense obsolescència programada i amb la voluntat de ser assequible per fomentar la inclusió digital, aquest smartphone ofereix APP’s de geolocalització de centres de salut, hospitals i farmàcies; de receptes de cuina africana; de pagament per mòbil; emoticones africanes; o els serveis de missatgeria de Díkalo (desenvolupat per una empresa de joves camerunesos) entre d’altres.


Finançar les primeres 8.000 unitats no ha estat fàcil, però s’ha aprofitat l’actiu creat a les Xarxes Socials per a llençar una campanya de crowdfounding (pagament per reserva de mòbil) que ha funcionat molt bé. Aquesta bona acollida ha fet que el banc francès Societé Générale hagi signat un acord amb KUNFABO perquè es puguin finançar els 100€ del cost del mòbil a terminis i sense interessos. Així és com s’ha iniciat la producció de les primeres 8.000 unitats al primer trimestre del 2020 (malgrat la pandèmia), i actualment s’està ja a la segona fase de producció.
La Fadima ha esdevingut un referent a l’Àfrica com a dona emprenedora generadora d’economia des de lo social: la revista TROPICS Magazine la inclou entre les 500 persones més influents del continent, i ha estat portada de la revista femenina Mbocky (publicació que té com a objectiu revelar el geni de les dones, especialment les africanes, a través de donar visibilitat a emprenedores que són autèntiques fonts d’inspiració per a les persones joves).

Al nostre país ha quedat finalista als Premis DonaTIC 2020, organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que reconeixen el paper fonamental de les dones en les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i el seu paper com a model de les joves estudiants.


L’èxit d’un projecte té 3 potes: el mateix projecte (la seva idea i conceptualització), les persones que l’impulsen (les competències emprenedores), i el context adequat (l’encaix amb les necessitats del mercat). KUNFABO neix gràcies a la força i la perseverança de la Fadima, però també gràcies a l’acompanyament de diferents entitats: entre elles, el Cercle La Selva de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.
Sessió de treball conjunta de la Fadima amb professionals del Cercle La Selva, L’Eix Centre de Negoci, i Fundació Gentis.


12 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo