Buscar
  • Cercle Selva

EQUUSOS, ASSOCIACIÓ EN DEFENSA I AJUDA AL CAVALL

Actualizado: jul 2EQUUSOS és una de les dues úniques protectores de cavalls oficials i reconegudes que hi ha a tot Catalunya, i la seva missió és vetllar pels cavalls que han patit abandonament, maltractes o que han estat decomissats. L'entitat va néixer l'any 2002 de la voluntat d’una colla d’amics amants dels equins (com a centre de rescat), i des d’aleshores ja han acollit més d’un centenar de cavalls a les seves instal·lacions del Mas Garrofa.

Quan algú alerta que s’ha detectat un cavall perdut o en situació de negligència, el primer contacte l’estableix la Guàrdia Municipal de la vila o, en el seu defecte, una instància superior. Fetes les gestions que els hi pertoquen, avisen a EquuSoS perquè puguin recollir l’animal. Les persones voluntàries de l’entitat ràpidament traslladen el cavall als serveis veterinaris perquè li facin un reconeixement exhaustiu, curi ferides, desparasiti i miri si disposa de xip (sense això últim és gairebé impossible saber d’on prové l’animal o de qui és la propietat). També registren l’equí i li creen un passaport perquè tingui tots els papers en ordre i al dia (val a dir que quan es troba un animal abandonat, el responsable subsidiari és el consistori del poble on s’ha localitzat). Fets tots aquests tràmits, aleshores EquuSoS treballa fortament per trobar una família que adopti l’animal.


El fundador d’EquuSoS, Xavier Fuertes, ha compaginat durant anys la presidència de l’associació amb l’impuls del Centre Eqüestre La Selva (CE.LA.SE) de Riudarenes, escola d’equitació i pioners al nostre país de la modalitat de Volteig. També és membre de la Federació Catalana d’Hípica, i des d’aquesta plataforma fa una crida a la població per sensibilitzar sobre el maltractament i l’abandonament de cavalls, i per animar les persones a que es facin voluntàries i els ajudin amb els animals (els equins tenen unes característiques físiques que requereixen una cura i manteniment diaris).


També es treballa des de l’associació per establir convenis de col·laboració i acords amb diferents consistoris; per implicar a qui vulgui apadrinar cavalls a partir de 10€ al mes (el cost mensual de manutenció és de 160€ per animal, més despeses veterinàries, medicaments, etc.); i per buscar persones que adoptin els equins. L’associació no pot sol·licitar determinades ajudes o subvencions públiques i s’ha de mantenir amb fons propis, perquè els cavalls no estan considerats com animals de companyia.


Les crisis econòmiques sempre comporten un increment d’animals abandonats, i el moment actual post Covid en el que ens trobem malauradament tornarà a ser un detonant d’aquesta mala pràctica.


Des del Cercle La Selva s’ha acompanyat en Xavier Fuertes en la consolidació de diferents projectes, que tenen en comú ensenyar les persones el respecte i l’estima cap als animals però també cap a elles mateixes a través de valors com la solidaritat, l'honestedat, el respecte, la disciplina, el sacrifici i l'altruisme.


Vols ser voluntari o voluntària a EquuSoS? Vols apadrinar? Tens possibilitats d’adoptar un cavall? Parla amb en Xavier Fuertes!Instal·lacions del Centre Eqüestre La Selva a Riudarenes.

25 vistas0 comentarios